Neden Deneylerde Fare Kullanılıyor?

Deneyler denilince ilk akla gelen fareler üzerinde test edilmiş olup olmadığıdır. Peki, farelerin deneylerde kullanılma sebebi nedir? Neden fareler üzerinde yapılan testlerde başarı elde edildiğinde bu durum insanlar için olumlu sonuç anlamına geliyor?

İnsan Genetiğine Benzer Yapı

Fareler deneylerde en çok kullanılan canlılardır. Yapılan deneylerde farelerin yanı sıra tavşanların kullanıldığı da görülür. Fakat bu durum oldukça düşüktür. Deneylerde yüzde 54 oranında fare, yüzde 24 oranında ise sıçanlar kullanılır. Bunun ana sebebi ise insan genetiği ile fare genetiğinin birbirine çok benzer olması yatıyor.

Çabuk Üreme

İnsan genetiğine benzerliğinin yanı sıra fareler çok çabuk üreyen canlılardır. Bu da onların deneylerde kullanılma sebebini artırıyor. Farelerin gebeliği üç hafta sürmekte olup ortalama 10 yavru dünyaya getirirler. Üç hafta sonra sütten kesilen yavrular üç ya da dört ay sonra doğurganlık kazanır. Anne fare ise yavruların sütten kesilmesinin ardından doğurganlığına devam eder. Yani dişi farenin altı haftalık bir süre ile süren doğum ve süt süresi sonrasında tekrar doğum yapabilecek olan fiziksel güce kavuşması mümkün olabilmektedir. Bu da sürekli olarak çoğalmayı beraberinde getiriyor. Tükenmeyecek olan canlı üzerinde çalışmanın yanında deneyler için özel olarak fare üreten şirketler bulunuyor. Yani deney için fare avına çıkılmamaktadır. Özel üretim olan fare seçilmesinin temel sebebi ise deney sonuçlarını etkileyecek olan hastalık ve mikroba sahip olmamalarıdır.

Yanıtla