Lazer Işınları Bağımlılığı Tedavi Edebilir mi?

Sigara, uyuşturucu, alkol, obezite ve benzeri bağımlılıklar ile mücadele tüm dünyada bir hedef haline gelmişken, bilimsel ve tıbbi çözümler umut veriyor. Kilo vermek, sigarayı, içkiyi bırakmak veya uyuşturucu bağımlılığı için lazerlerden yararlanmak pek tanıdık ya da erişilebilir gibi görünmüyor. Fakat yapılan bir çalışma konuya dikkat çekiyor.

Lazerler Bağımlılıkta İşe Yarıyor mu?

Herkesin ilgisini çeken büyük bilimsel çalışma, kuşkusuz bazı yeni Hollywood bilim kurgu filmlerine ilham kaynağı oldu. Söz konusu olan bağımlılığın lazer tedavisini test etmek için zavallı bilim mücahitleri olan fareler üzerinde yapılan bir deney. İlk olarak, araştırmacılar bağımlılığı olan farelere ihtiyaç duyuyorlardı. Bunun için önce farelere güçlü dozajlarda kokain vererek bağımlı yaptılar.

Davranış ve kontrolü düzenleyen beynin bir alanı olan prefrontal kortekste belirli proteinlere (Rhodopsins) sahip olmak için yetiştirilen, genetik olarak tasarlanmış fareler kullandılar. Bu proteinler ışığa duyarlı ve bu yüzden araştırmacılar onlara bir lazer parlattığında proteinler aktive oluyor. Buldukları şey, lazer aktivasyonunun, farelere kokain alışkanlıklarını bırakmalarına neden olmasıydı. Fakat daha da önemlisi proteinlerin kapatılması bağımlı olmayan sıçanları umutsuzca kokain bulmaya can attığını keşfettiler.

Fareler üzerindeki çalışma prefrontal korteks protein açıklarının bağımlılığı etkilediğine dair yeterince kanıt sağlıyor. Bilim adamları beyindeki bu bölgeyi aktive ederek, insanlarda bağımlılık davranışlarını kısıtlamaya yardımcı olabilirler. Lazerlerin bağımlılık davranışlarını etkileyebileceğini gösteren bu kanıtlar henüz insanlar üzerinde test edilmedi, ancak muhtemelen önümüzdeki dönemlerde gerçek tedaviler için konuşuyor olacağız.

Yanıtla