Okyanus Altındaki Dünyanın En Büyük Şelalesi

Grönland ve İzlanda arasındaki okyanusun küçük diliminde bulunan Danimarka Boğazı su yüzeyinin gövdesinin altında dünyanın en büyük şelalesi var. Gökyüzüne yükselen bir manzara görebileceğiniz, ziyaret edebileceğiniz,  bir şey değil, ancak içinde olmak istemezsiniz.

Danimarka Boğazı kataraktı adı verilen devasa şelale, 160 kilometre genişliğindedir. Grönland Denizi’nden aşağı Irving Denizi’ne 3.505 metreye düşüyor ve saniyede 5 milyon metreküp su taşıyor; karada bulabileceğiniz dev şelale cüretinde bulunuyor. Örneğin, Venezuela’daki Angel Falls, deniz seviyesinin üstündeki en yüksek şelale olmasına rağmen, Danimarka Boğazı kataraktından üç kat daha kısa kalıyor ve Niagara Şelaleleri, tepe akışlar sırasında bile 2 kat daha az su taşıyor.

şelale

şelale

Danimarka Boğazı Kataraktı Nasıl Oluşuyor?

Danimarka Boğazı kataraktıyla ilgili en şaşırtıcı şey, belki de, o kadar yüksek ve güçlü olması değil, bir deniz altı şelalesinin var olabileceğidir kuşkusuz. Okyanusu, gelgitlerin etrafında dönen dev bir küvet olarak resmetmek kolay, ancak deniz suyu aslında çok dinamik; farklı sıcaklık ve tuzlu deniz suları ve dolayısıyla yoğunluklar her zaman büyük ve küçük ölçeklerde etkileşime giriyorlar.

yeraltı şelalesi

yeraltı şelalesi

Danimarka Boğazı kataraktı, biraz daha sıcak olan Irminger Denizi’yle buluşan Grönland Denizi’nin aşırı soğuk Arctik suları arasındaki sıcaklık farkından oluşuyor. Soğuk sudaki moleküller daha az aktiftir ve sıcak suya kıyasla daha az yer kaplarlar, daha sıkı bir şekilde paketlenirler ve soğuk su sıkıştırırlar. Bu, Grönland Denizi’ndeki suyun, Irminger Deniz suyuyla karşılaştığında, sağdan aşağıya doğru okyanusun tabanına doğru kayması anlamına gelir.

Yanıtla