4 Yaş Eğitimi Nasıl Olmalı?

4 yaşındaki çocukların özellikleri

4 yaşındaki çocukların anne ve babaları, artık onların daha özgür, birçok işini kendi becerebilen, kabiliyetleri ilerlemiş ve biraz daha meraklı çocuklar olmaya başladığını gözlemler.

4 yaşındaki bir çocuğun fiziksel becerileri nelerdir?

4 yaşındaki çocukların anne ve babaları, artık onların daha özgür, birçok işini kendi becerebilen, kabiliyetleri ilerlemiş ve biraz daha meraklı çocuklar olmaya başladığını gözlemler.

Kalemi artık çok daha usta bir şekilde kullanabilir. Bedeninin kontrolünü ve hakimiyetini sağlamaya başlamıştır. Artık bu sayede ustaca yürür, merdivenleri bir başına çıkıp inebilir, üç tekerlekli bir bisikleti sürebilir, kendi yemeğini yiyebilir ve kıyafetlerini çıkarıp giyme, diş fırçalama gibi birçok beceriyi ise geliştirmiştir. İnce becerileri de oldukça gelişen çocuk, 10 bloğu üst üste koyarak bir kule yapabilir ve artık çizgiyi taşırmadan boyama yapmaya başlar.

Bu dönemde çocuğun zihinsel gelişimi nasıldır?

2,5-3 yaşından sonra konuşabilen çocuklar artık çevrelerini soruya tutmaya başlarlar. Çok meraklıdırlar ve sürekli keşif içindedirler. Zihinsel gelişimlerinin içeriğinde dil becerileri ve problem çözme yetenekleri gibi özellikler vardır. Kelime dağarcığı gittikçe genişler ve daha rahat konuşmaya başlar. Bir yandan  sorduğu sorularla da dil becerisini ortaya koyar. Hayal gücü oldukça gelişen çocuklar, sayı saymaya ve renkleri doğru adlandırabilmeye başlar. Kıyafetlerini kendi başına giymek istemesinden tutup ne yiyeceğine kadar kendisi karar vermek ister. Bu durumda ona bu özgürlükleri tanımak, ebeveyn olarak yapılacak en doğru şeydir.

4 yaşındaki çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi nasıldır?

Artık duygularını daha iyi ifade etmeye ve yaşıtları ile daha uzun vakit geçirmeye başlayan 4 yaşındaki çocuklarımız, duygusal ve sosyal bağımsızlığını da kazanmaya başlar. Oyunlarda yaşıtları ile anlaşır, sırasını bekler ve sahiplik ifadelerini kavrar. Tanıdığı kişilere sevgisini gösterir ve insanların ne hissettikleri ile daha çok ilgilidir. Başkalarının duygularını daha iyi anlamaya başlar. Büyüklerini taklit eder. Oyunlarda kazanmaya odaklıdır. Bu sebeple mızıkçılık gösterebilir. Birçok yeni duyguyu tecrübe etmeye başlar.

Anne babalar 4 yaşındaki çocuğun eğitimini nasıl destekleyebilir?

Gelişimi süresince çocukların zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerine destek olan, yaratıcı düşünme becerilerini zenginleştiren en önemli süreç ve araç oyun ve oyuncaklardır. 4 yaş grubunda ilk ihtiyaç, oyun oynanacak akrandır tabiki. Bunun için, 4 yaş çocuklarının akranları ile bir araya gelmesi eğitim ve gelişim açısından oldukça önemlidir. Hem duygusal iyileştirici etkisi hem de eğitici değeri en yüksek olan oyun araç gereçleri kum, kil ve sudur. Bunların dışında mümkün olduğunca ham malzeme, atık malzeme ile çocuğunuzun yeni şeylerle oynamasına, keşfetmeyi öğrenmesine fırsat tanıyarak destek olabilirsiniz. Ayrıca artık artan becerileri ile özgürleşme ihtiyacı hisseden 4 yaşındaki çocuklarımız oyun oynarken çok fazla koruyucu olmayarak(”Dur! Yapma, düşersin!” gibi) kendi tecrübelerinden istifade etmelerini sağlayabilirsiniz.

Yanıtla