Yurt Dışında Patent Alma

Türkiye’de patent alabildiğiniz kurum Türk Patent Enstitüsü’dür. Patent aldığınız buluşunuz yalnızca Türkiye sınırları içerisinde geçerli olmaktadır. Yurt dışında buluşunuzun patentli olmasını istediğinizde Türk Patent Enstitüsü işbirliğinde uluslararası antlaşma ve sözleşmelere istinaden başvuru yapılabilmektedir.

Bu antlaşmalar arasında Patent İşbirliği Antlaşması yer almaktadır. 1995 yılından itibaren Türkiye’de patent başvurusu yapıldıktan 12 aylık süre içerisinde başvuru yapılabilmektedir. Ayrıca Türkiye’de başvuru yapılmadan da alınabilmektedir. İnternet sitesinden yapılan başvurular elle yapılan başvurulara göre daha az maliyetlere ve kısa sürede işlem yapılmasını sağlamaktadır.

Avrupa Patenti Sözleşmesi

Avrupa Patenti Sözleşmesi ise diğer antlaşmalar arasında yer almaktadır. Bu sözleşme 2000 yılında sağlanmıştır. Bu sözleşmeye üye olan tüm ülkelerde patent alınabilmektedir. Bir buluşun korunması hususunda Avrupa devletleri arasında işbirliği düşüncesinin güçlenmesi amacıyla kabul edilmektedir.

Avrasya Patenti Sözleşmesi ise 1995 yılında yürürlüğe giren bir sözleşmedir. Avrupa Patent Sistemiyle benzerlik göstermektedir. Avrasya Patenti Sözleşmesinde dokuz ülke üye yer almaktadır. Bunlar; Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Türkmenistan ve Tacikistan bulunmaktadır. Başvuru belgelerini ise Rusça kabul etmektedirler.

Afrika Bölgesel Fikri Haklar Örgütü

Afrika Bölgesel Fikri Haklar Örgütü ise diğer antlaşmalardan biridir. 16 üye devletleri ile antlaşması bulunmaktadır. Avrupa ve Avrasya Patentlerine benzemektedir. Üyeleri ise Botsvana, Gambiya, Kenya, Gana, Kenya, Malawi, Lesoto, Mozambik, Namibya, Sierra, Somali, Leone, Sudan, Syaziland, Uganda, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabwe bulunmaktadır.

Tüm bu ülkelere yönelik alınan patentler sahibine buluşu ile ilgili aldıkları ülkelerde hak sahibi yapmaktadır. Patentini aldığı buluşunu kullanmak isteyen kişi marka belirleyerek satışına başlayabilmektedir. Çoğaltma, üretme, satma, ithal etme hakkına sahip olan patentli ürün yasalarca markası da marka tescili ile koruma altına alınmaktadır. Marka patenti olan bir ürün art niyetli kişiler tarafından kullanılmasını önlemektedir.

Yanıtla